8. marraskuuta 2011

Joulu ahistaa - mene Pasilaan!

Sähköpostiini kilahti parisen viikkoa sitten todella erikoinen maili, jossa minut kutsuttiin katsomaan Helsingin Kaupunginteatterin uutta Striking 12-musikaalia kera makoisan oheisohjelman. Ei tainnut mennä kuin pari hassua minuuttia, kun olin jo vastannut kutsuun myöntävästi! Eilen maanantaina koitti sitten se ilta, jolloin lähdin Studio Pasilaan hieman työpäivästä uupuneena, mutta siltikin äärimmäisen innostunein ja odottavin mielin. Seurakseni olin viime tingassa napannut kaverini Sallan, joka itsekin odotti tapahtumaa mielenkiinnolla.

Kellon lyötyä kuusi tilaisuus alkoi kera kuohuvan ja kutsuvierasporukkamme siirtyi lasien kanssa alakerran yleisölämpiöön kuulemaan hieman yleistietoa Helsingin Kaupunginteatterista sekä odottelemaan illan tähtien liittymistä seuraamme. Pian Petrus Kähkönen, Samuel Harjanne sekä Veera Railio tupsahtivatkin paikalle ja lyhyen esittelyn jälkeen siirryimme näytteljöiden johdolla behind the scenes-kierrokselle.

Veera Railio, Samuel Harjanne ja Petrus Kähkönen.
Samuel esittelemässä Striking 12-promokuvia.


Striking 12-promokuvia
Kierroksen aikana saimme kuulla hauskoja tarinoita kulissien takaa ja pyörähdimme mm. maskeeraushuoneessa, puvustamossa sekä Studio Pasilassa pyörineiden teatteriproduktioiden julisteiden täyttämässä taukohuoneessa.

Petrus ja Samuel maskeeraushuoneessa.
Peruukkeja maskeeraushuoneessa.
Pukuhuoneen vierestä löytyi tuttuja nimiä.
Taukohuoneen TV:stä voi seurata lavan tapahtumia.
Studio Pasilassa pyörineiden teatteriproduktioiden julisteita taukohuoneen seinällä.
Samuel taukohuoneessa.
Ensi-illan lahjasaldoa.
Puvustamo.
Tovin teatterin takatiloissa kierreltyämme päädyimme lavalle, jossa odottivatkin jo instrumentit illan esitystä varten. Lavastus oli hyvin yksinkertainen ja selkeä, mutta osasin promokuvien perusteella odottaa, että kokonaisuus tulisi näyttämään todella täyteläiseltä salin pimentyessä ja valoshow'n päästessä käyntiin.

Studio Pasilan lava ennen Striking 12-musikaalin alkua.
Näkymä lavalta katsomoon.
Jutustelua lavalla.
Rummuissa Petrus Kähkönen.
Koskettimissa Samuel Harjanne.
Viulussa Veera Railio.
Petrus.
Veera.
Soundcheck.
Puoli seitsemän aikoihin päästimme Samuelin, Petruksen ja Veeran soundcheckin pariin ja siirryimme yleisölämpiöön nauttimaan pientä purtavaa ja juotavaa. Saimme myös Helsingin Kaupunginteatterin kansiot, joista löytyi esityslippujen lisäksi mm. käsiohjelma ja Striking 12-kortti.

Tarjoilut pelasivat!
Mitäs sieltä löytyykään...
... käsiohjelma, postikortti ja lippu.
Salla tutkimassa käsiohjelmaa.
Pian kello alkoikin lähestyä seitsemää, joten päätimme suunnistaa takaisin saliin. Paikkamme löytyivät 5. rivistä ja näkyvyys oli suorastaan loistava. Hetken kuluttua valot jo himmenivätkin ja Striking 12 alkoi...

Striking 12 (Helsingin Kaupunginteatteri) © Ville Akseli Juurikkala
Striking 12 on jenkkiläisen GrooveLily-nimisen yhtyeen off-Broadway-musikaali vuodelta 2006, joka perustuu Hans Christian Andersenin Pieni tulitikkutyttö-satuun ja sijoittuu vuodenvaihteeseen talvisessa New Yorkissa. Voin sanoa, että en ole taatusti aiemmin kokenut sellaista musikaalin, konsertin ja teatterin yhdistelmää, kuin mitä Striking 12 tarjosi. Esitystä on mahdotonta sijoittaa yhteen teatterigenreen, mutta pääasia on, että kokonaisuus toimii ja yleisö viihtyy!

Petrus Kähkönen / Striking 12 (Helsingin Kaupunginteatteri) © Ville Akseli Juurikkala
Menoa ei haittaa ollenkaan, vaikka lavalla nähdään musikaalikonsertin aikana vain kolme näyttelijää ja jotka kaiken lisäksi vastaavat esityksen musiikistakin: Tulin jo ensimmäisten minuuttien aikana siihen lopputulokseen, ettei Striking 12 edes toimisi isommalla kokoonpanolla. Sitä kyllä ihmettelin useampaan otteeseen, että miten voi olla mahdollista, että niin pienestä joukosta välittyi yleisöön niin valtava energia!

Samuel Harjanne / Striking 12 (Helsingin Kaupunginteatteri) © Ville Akseli Juurikkala
Yritin kovasti miettiä Suomen Striking 12-produktion heikkoja kohtia, mutta en vain yksinkertaisesti keksinyt mitään. Näyttelijäntyö oli hienoa katseltavaa (ja kuunneltavaa), musiikki mukaansatempaavan kaunista ja tarina hauskalla tavalla koskettava. Erityismaininnan annan Antti Rehtijärven valosuunnittelulle: En ole aikoihin nauttinut teatterivalaistuksesta yhtä paljon!

Veera Railio / Striking 12 (Helsingin Kaupunginteatteri) © Ville Akseli Juurikkala
Puoli yhdeksän aikoihin Striking 12 loppui ja oli jälleen aika palata todellisuuteen. Yleisö oli selkeästi nauttinut olostaan ja aplodit olivat myös sen mukaiset. Aiempi väsymykseni oli tipotiessään ja olisin aivan hyvin voinut katsoa esityksen samalta istumalta uudestaan. Koska se ei valitettavasti ollut mahdollista, niin päätin sen sijaan, että tekisin visiitin Studio Pasilaan uudemman kerran ennen uuttavuotta ja viimeistä Striking 12-iltaa. Tai no, miksen vaikka juuri silloin istahtaisi yhdelle punaisista penkeistä ja sukeltaisi tämän hieman erilaisen, mutta sitäkin tunnelmallisemman, joulunajan musikaalin pariin.

Striking 12 (Helsingin Kaupunginteatteri) © Ville Akseli Juurikkala

11 kommenttia:

 1. Eääärgh, nyt tämän luettuani en ainakaan jaksa odottaa enää yhtään!! :D Vaan kiitos kulissien takaa -kuvista, mielenkiintoista nähtävää!

  VastaaPoista
 2. Aivan mahtava blogi!!! Hienoa! Kiitos kun olitte koko joukko! Toivoo Veera Viulisti

  VastaaPoista
 3. Siiri: Sori! ;D Ja eipä kestä :)

  Veera: Voi kiitos ja kiitos teidänkin porukalle - olette mahtavia (ellei se jo käynyt ilmi merkinnästä)! :)

  VastaaPoista
 4. Nyt mua ketuttaa, kun avasin sähköpostini vasta tänään... Huomasin, että olin saanut kutsun samaan näytökseen ja sehän oli kerennyt mennä jo.

  VastaaPoista
 5. miten sä sait tonne kutsun? Vaik striking 12 loppu olis niin kivaa jos tulis uudestaan tänä vuonna! :)

  VastaaPoista
 6. En ole ihan satavarma, mutta käsittääkseni meidän kutsuvierasryhmä koostui pääasiassa bloggareista eli oletettavasti minutkin sinne bloggarin asemassa kutsuttiin :) Ja jep, olisi kyllä hienoa, jos Striking 12 vielä joskus Suomessa nähtäisiin!

  VastaaPoista
 7. olisko mahdollista päästä kutsuvierasryhmään tai miten pääsis tommosiin kutsu tilaisuuksiin? Monta kertaa sä näit S 12 mä näin neljä kertaa! :)

  VastaaPoista
 8. En ollut itse organisoimassa tätä tapahtumaa, enkä tuntenut muita osallistujia entuudestaan. Olinkin siis kovin yllättynyt, että sain kutsun, enkä edes tiennyt, että tällaisia järjestetään! Voit toki ottaa Kaupunginteatterin tiedottajiin yhteyttä (mailiosoitteet löytyvät HKT:n sivuilta) ja tiedustella, millainen politiikka tämäntyyppisiin kutsuvierastilaisuuksiin pääsemisessä on.

  Strikingin ehdin valitettavasti näkemään vain tämän yhden kerran, vaikka piti käydä uudemmankin kerran katsastamassa :/

  VastaaPoista